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TELEHEALTH AND REMOTE SUPERVISION 

In response to questions received during the COVID-19 health emergency, this document aims to 
clarify the Marriage and Family Therapy, Professional Counseling, and Social Work Examining 
Board’s administrative rules as they relate to the provision of telehealth and the appropriate 
supervision of credential applicant clinical training hours. This document shall expire upon the 
termination of the public health emergency declared on March 12, 2020, by Executive Order 
#72.    

Telehealth 
Question: May persons credentialed by the Marriage and Family Therapy, Professional 
Counseling, and Social Work (MPSW) Examining Board, or authorized to practice in Wisconsin 
on the basis of Public Health Emergency Order (PHEO) #16 or 2019 Wisconsin Act 185 §105 
(6), provide treatment to individuals physically located in Wisconsin via telehealth, or the 
practice of marriage and family therapy, professional counseling, or social work provided 
through the use of information exchanged from one site to another via electronic 
communications including video or audio-only telephone, but not email messages, text messages, 
facsimile transmission, mail or parcel service, or any combination thereof? 

Answer: Yes. An individual credentialed by the MPSW Examining Board or authorized to 
practice in Wisconsin under PHEO #16 or Act 185 §105 (6) may provide treatment to 
individuals physically located in Wisconsin via telehealth so long as the treatment is within the 
scope of practice of the provider and complies with the standards of professional conduct 
established under MPSW 20. Individuals practicing under the authority of PHEO #16 or Act 185 
must apply for a temporary credential within 10 days of beginning practice and must carry 
professional liability insurance in compliance with § MPSW 1.10. The healthcare facility in 
which the individual is to practice must demonstrate that the individual is needed to ensure the 
continued and safe delivery of healthcare services. The healthcare facility must notify the board 
within 5 days of the individual beginning practice.   

Supervision of Credential Applicant Training Hours 
Question: May applicants for a credential or specialty issued by the MPSW Examining Board 
satisfy required supervised clinical training hour requirements through the use of remote 
supervision methods? 

Answer: Yes. The MPSW Examining Board will allow the use of remote supervision methods, 
such as Skype, in lieu of in-person supervision. This is true so long as the supervisor meets the 
supervisor qualifications requirements under existing board rules, the treatment is within the 
scope of practice of the provider and complies with the standards of professional conduct 
established under MPSW 20, and the supervisor is closely monitoring and able to interrupt the 
supervisee and stop the session if necessary.   




